Massage en acupressuur voor sporthonden zonder blessure

 

Voor sporthonden is het van belang dat er voor er gewerkt gaat worden met de hond maar ook na de activiteit dat deze een goede warming-up / cooling down krijgt van de baas.

 Jammer genoeg zien we nog te vaak dat een hond uit de vaak koude auto gehaald wordt om gelijk met hem te gaan trainen op niveau of aan de wedstrijd te beginnen met alle gevolgen vandien. Bij een jonge hond die dus voldoende gemotiveerd is zullen we weinig merken maar met een jaar of 7 gaat het toch zijn tol eisen dat we wat onzorgvuldig bezig geweest zijn met hem. Met als gevolg blessures, die soms erg langdurig kunnen zijn.

Vaak hoor je dan van de eigenaar , ja hij gaat wat oudere worden dus wil niet meer zo hard. Maar zeker een hond op wat oudere leeftijd gaat lopen op vermogen terwijl een jonge hond alles geeft of hij dat nu wel of niet kan fysiek met als gevolg een grote kans op een blessure waar hij omdat hij het spelletje zo leuk vindt ook gewoon doorheen loopt. Een hond heeft nu eenmaal een hoge pijngrens en zal dus niet snel laten zien dat hij wat mankeert, en als hij dat laat zien is het vaak al te laat en kan de blessure al vrij ernstig zijn en een lange herstel hebben.

Door een hond voor de inspanning maar ook na de inspanning te masseren via verschillende technieken maken we de spieren warm warming up , of zorgen voor een goede cooling down waardoor de kans op blessure letsel een stuk verminderd. Verder kan de eigenaar door de massage gelijk goed voelen en zien of er soms pijnlijke plekken zijn, stijfheid in de spieren, minder mobiliteit , spierspanning verschil in linker en rechter kant.

Voor een activiteit of inspanning is het van belang om een dynamische massage techniek toe te passen zoals een Chi massage, het lichaam wordt zo klaar gemaakt voor de activiteit wat zich zal uiten in een toename van energie waardoor de hond optimaal kan presteren. Na de activiteit is de massage gericht op rust , met name het langzaam strijken over de blaasmeridiaan brengt de hond lichamelijk maar ook geestelijk tot rust. Rustig al de spier groepen behandelen , deze massage is dus totaal niet dynamisch maar echt bedoelt om rust te brengen en te zorgen dat alle afval stoffen uit de spieren het lichaam kunnen verlaten .

Verder kunnen er nog specifiek acupressuur punten ingezet worden met name

Ni 1 - Geeft energie zowel voor als na de inspanning

Yin -Tang  Maakt het brein rustig zodat een hond zich beter kan concentreren

Bl 10 - Verbeterd de concentratie

Ht 7 - Bij erg opgewonden honden

Bai-Hui - Met name om rug te versterken voor behendigheid en frisbee honden een erg belangrijk punt

Bl 40 - Rug versterken voor behendigheid , frisbee honden een belangrijk punt

Verder kan er nog als er een blessure is ontstaan gebruik worden gemaakt van diverse Chinese kruiden preparaten, arnica druppels , zout kompressen of juist gember kompressen

Dit zijn zo wat algemene punten die ingezet kunnen worden voor de sporthond, voor een massage en punten specifiek voor een bepaalde hond en sport neemt u het beste contact op met een gediplomeerde accupressurist / massage therapeut voor honden of volg een workshop.